Charter-kryssningar till Villa Bergholmen

I vikingarnas kölvatten

När Helsingfors inte ännu fanns. När Åbo var en obetydlig handelsplats. När den största delen av finländarna bodde i skogar och dyrkade åskans gud. När världskartor avbildade Finland som en strandlinje i trakten av nordpolen.

På den tiden – för tusen år sedan - gick en internationell farled, vår första Europaväg, genom Finlands sydligaste skärgård. Farleden utnyttjades flitigt av vikingarna, vilka kallade den Austrvegr. Vid stränderna kring sundet mellan öarna Hitis och Rosala etablerades under 800-1000-talet en hamn och en handelsplats. Tusen år senare upptäcktes den av arkeologer. Hundratals fynd kom i dagen vid de utgrävningar som utfördes under 1990-talet. Smycken, vapen, pengar, krukskärvor och andra föremål från vikingatiden vittnade om att platsen varit en betydande knutpunkt för internationell handel.

När man färdas i vikingarnas kölvatten kan man känna och uppleva historiens vingslag. Och bäst av allt, samma karga och fascinerande skärgårdslandskap som vikingarna på sin tid mötte kan ännu i dag upplevas vid Österleden.

Paula Wilson

För charter-bolag som seglar i vikingarnas kölvatten, utgör Bergholmen med sitt läge nära invid rutten Helsingfors-Åbo en bra rastplats eller ett bra utflyktsmål, dessutom kan man vid Dalsbruks gästhamn få hjälp med underhåll för manskap eller större service på båten.

Båtkryssningar till Villa Bergholmen

En båtutflykt i det vackra landskapet i skärgårdshavet är en unik upplevelse. Istiden har format skärgården och Östersjöns skönhet karakteriseras av en skärgård med en växlande natur som omfattar karga bergsskär och skogsklädda holmar, åtskilda av stora fjärdar.

Vi kan skräddarsy den lösning som är mest lämpad just för dina behov, åt din personal, dina samarbetspartners eller andra intressenter.

T.ex. kryssning till Villa Bergolmen, kvällsaktiviteter, bastubad samt övernattning på villan och hemtransport följande dag landvägen till Dalsbruk.

Bergholmens korta dagsutflykter

Några exempel på rutter:

* Båtutflykt till Kasnäs Skärgårdsbads vattenparadis. Resetiden är ungefär 30 minuter.

* Högsåra och Farmors café, porten till skärgården, tallmoarnas förlovade land, har redan i århundraden funnits inprickat på våra kartor. Redan vikingarna hade sina vägar förbi här, och på 1500-talet lotsade våra män de svenska kungarna och deras flottor i dessa grunda vatten. 1808-09 gick frontlinjen mellan svenskarna och ryssarna här i trakten. En mindre sjöstrid utkämpades i närheten av Lövö. Resetid ungefär 25 minuter.

* Rosala Vikingacentrum, ett fönster till järnålderns Finland. Resetiden är ungefär 40 minuter.

* Kort skärgårdsrundtur i de sköna landskapen. Restid ca 60 minuter.

På Kimitoön finns ett rikt och mångsidigt utbud för turister med mycket att se och uppleva.

http://www.visitkimitoon.fi/rb/main3fin.html
http://www.kemionsaari.fi/fi/matkailu/nae/